Cacica: Pelerinajul absolvenţilor de liceu, promoţia 2018

By: Petru Sebastian Tamaș

Aproape 200 de elevi de clasa a XII-a din Dieceza de Iaşi au participat sâmbătă, 28 octombrie 2017, la pelerinajul absolvenţilor de liceu la sanctuarul din Cacica. PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Nicolas Brouwet, episcop de Lourdes, s-au alăturat tinerilor prezenţi. Scopul acestui pelerinaj a fost pregătirea spirituală a elevilor pentru examenul maturităţii şi pentru alegerile importante ale vieţii

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, a avut loc pelerinajul diecezan al liceenilor de clasa a XII-a, la sanctuarul de la Cacica. Sub motoul „Cu Maria la începutul maturităţii noastre”, cei aproape 200 de tineri din dieceză s-au adunat la intrarea în Cacica de unde au parcurs drumul până la sanctuar recitând sfântul Rozariu şi cântând.

După o scurtă prezentare a istoriei bisericii şi a icoanei Maicii sfinte, a urmat momentul de meditaţie sub călăuzirea pr. Daniel Iacobuţ, care i-a invitat pe tineri să-şi stabilească punctele cardinale ale vieţii creştine pentru a avea o viaţă frumoasă, pentru alegeri înţelepte şi pentru a trăi cu Dumnezeu. Roadele acestui moment s-au văzut şi în dorinţa multor tineri de a se împăca cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii şi primirea lui Cristos în sfânta Euharistie.

În cadrul sfintei Liturghii, episcopul francez de Lourdes şi Tarbes, Nicolaus Brouwet, i-a îndemnat pe tineri la încredere în iubirea lui Dumnezeu urmând exemplul micuţei Bernadeta Soubiroux. Preasfinţitul Aurel Percă i-a asigurat pe tineri la sfârşitul sfintei Liturghii de grija păstorilor diecezei faţă de ei şi de faptul că sunt prezenţi în rugăciunile lor pentru a avea rezultate bune la examenele care vor veni dar şi pentru a face alegeri bune în drumul lor spre maturitate.

După pauza pentru prânz a urmat întâlnirea cu Isus din sfânta taină, când tinerii au adus la altar prin adoraţie toate dorinţele lor, temerile lor şi s-au rugat şi pentru colegii lor care nu au putut face acest pelerinaj.

La încheiere, părintele Petru Tamaş, inspectorul şcolar diecezan, le-a mulţumit liceenilor, preoţilor responsabili zonali şi profesorilor prezenţi pentru participare şi implicare, pentru reuşita acestui pelerinaj şi i-a îndemnat pe tineri să continue să se roage şi să studieze pentru că astfel vor avea succesul garantat atât la examene cât şi în viaţă.

În drumul spre casă, tinerii din Bacău au făcut un popas la mormântul Veronicăi Antal, al cărei exemplu de sfinţenie a fost explicat de pr. Fabian Blaj, guardian al conventului de la Nisiporeşti.

A fost o zi în care elevii au evadat prin rugăciune, reflecţii şi cântări spre acea linişte interioară şi încredere în Dumnezeu şi în sine de care au nevoie în perioada care urmează.

Acest lucru se reflectă şi din impresiile tinerilor, pe care le-au mărturisit plini de bucurie:

 • „A fost o zi plină de har. Plec de aici cu încrederea că Dumnezeu îmi va fi alături şi mă va ajuta atât la bacalaureat, cât şi în luarea deciziilor de viitor”. (Silvia, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”)
 • „Au fost momente pline de har, pentru care trebuie să-i mulţumim Domnului. Azi am reţinut că trebuie: «Să învăţăm să iubim în fiecare zi»”. (Monica, Colegiul „Grigore Antipa”)
 • „Azi a fost cu adevărat o sărbătoare. Mă bucur că am reuşit să iau parte şi eu. Am înţeles că pe orice drum pe care mergem în viaţă trebuie să pornim cu Dumnezeu”. (Bianca, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”)
 • „Îi mulţumesc Domnului şi celor care au făcut posibilă această zi frumoasă. A fost o zi în care m-am simţit minunat alături de mulţi alţi tineri din licee diferite din toată Dieceza. Dar cel mai m-a impresionat că i-am avut alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, episcopul de Lourdes, pr. Petru Sebastian Tamaş, inspector diecezan, pr. Lucian Adam, inspector zonal. Ne-au încurajat să ne trăim credinţa, să privim mai des spre sfânta Fecioară Maria, care ne zâmbeşte blând. O experienţă pe care sigur nu o s-o uit prea curând”. (Claudia, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”)
 • „Mi-a plăcut totul. M-am simţit extraordinar. O zi care mi-a adus multă pace, linişte, bucurie…”. (Ştefania, Colegiul „Mihai Eminescu”)
 • „A fost o experienţă frumoasă, o zi superbă, unică, care m-a îmbogăţit spiritual foarte mult. Au fost momente speciale care mă fac să îmi mai doresc astfel de zile”. (Andreea Georgiana, Colegiul Economic „Ion Ghica”)
 • „Pelerinajul absolvenţilor la sanctuarul marian de la Cacica a fost pentru mine o experienţă spirituală inedită. Am fost împreună cu profesorii şi colegii mei, dar am cunoscut şi alţi absolvenţi din Dieceza de Iaşi, alături de care am trăit momente înălţătoare şi la sfânta Liturghie, dar şi la adoraţie”. (Octavian, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”)
 • „Azi a fost o experienţă frumoasă, o ocazie de a fi aproape de Dumnezeu împreună cu alţi tineri. Sunt foarte mulţumit”. (Bogdan, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”)
 • „Mă bucur că am avut ocazia să vizitez această biserică. Sunt încântată că am reuşit să mă deschid în faţa lui Dumnezeu, să îi vorbesc, să îl rog să mă ajute, dar mai ales i-am mulţumi pentru tot ce îmi oferă”. (Luminiţa, Colegiul Tehnic „N.V. Karpen”)
 • „A fost o experienţă de neuitat. Toate momentele au avut ceva aparte şi au făcut ca ziua să fie minunată”. (Robert, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”)
 • „Această zi de toamnă a fost minunată. M-a impresionat totul: scurta prezentare a sanctuarului, meditaţia părintelui Daniel care ne ajută la aflarea drumului în viaţă, sfânta Liturghie, prezenţa în mijlocul nostru a episcopului Aurel Percă, a episcopului de Lourdes, adoraţia. Mulţumesc lui Dumnezeu şi tuturor celor care au făcut posibilă această zi minunată”. (Marian, Colegiul „Mihai Eminescu”)
 • „M-am întors acasă mai liniştit şi plin de dragoste, pe care sunt hotărât să o împart şi celor din jurul meu. După o Spovadă bună, mi-am înălţat sufletul în timpul adoraţiei spre Isus şi spre Măicuţa lui. Lor le-am încredinţat grijile şi dorinţele mele”. (Dragoş Anton, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”)
 • „Experienţa de azi a fost de neuitat. Cuvintele de învăţătură din timpul sfintei Liturghii, de la meditaţie sau adoraţie m-au făcut să îmi schimb gândirea. Cuvântul lui Dumnezeu este foarte important pentru mine. Ziua aceasta a fost una liniştită. Îndrumările lor îmi vor fi de mare ajutor pe viitor. Pe lângă toate acestea biserica este un loc minunat, un loc primitor, unde am simţit ocrotirea lui Dumnezeu”. (Anca)
 • „Mi-a plăcut foarte mult acest pelerinaj. Sfânta Liturghie a fost foarte frumoasă şi liniştitoare. Îmi mai doresc să particip la asemenea momente care mă fac să mă apropii mai mult de Dumnezeu. Mulţumesc!” (Un tânăr pelerin fericit)
 • „Cel mai mult mi-a plăcut adoraţia. A fost o zi în care m-am simţit foarte bine şi l-am simţit pe Isus alături de mine”. (Sabrina, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”)
 • „O zi foarte frumoasă! O experienţă minunată la care voi reflecta si care îmi va fi întipărită în minte! O zi în care am comunicat liniştită cu Isus. Le mulţumesc celor care au reuşit să facă din această zi o experienţă specială pentru mine”. (Andreea, Colegiul „Grigore Antipa”)
 • „După această zi mă simt mult mai liniştită, plină de pace, mai împăcată cu mine însămi”. (Nicoleta, Colegiul Naţional „Ferdinand I”)
 • „Mi-a plăcut totul. Dar mai ales m-a impresionat că PS Aurel Percă şi episcopul de Lourdes au venit, s-au rugat cu noi şi ne-au încurajat”. (Bianca, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”)
 • „A fost o experienţă care merită din plin retrăită, care mi-a umplut sufletul de bucurie. După această zi mă simt cu totul altă persoană, îmi simt sufletul plin de fericire!” (Roxana, Colegiul „Grigore Antipa”)
 • „Ne-am simţit foarte bine. Atmosfera creată a fost minunată, am reuşit să ne facem prieteni din toate colţurile diecezei”. (Alexandra şi Ana-Maria)
 • „A fost o experienţă care m-a făcut să îmi doresc să mă întorc aici cât mai des”. (Augustin, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”)
 • „Am avut o experienţă de neuitat. Totul a fost minunat. M-au impresionat în mod deosebit arhitectura, picturile, vitraliile, corul, sunetul orgii, toate au creat o atmosferă minunată. Mulţumesc!” (Simona, Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”)
 • „Pelerinajul la Cacica a fost pentru mine o experienţă deosebită. Asistând la sfânta Liturghie şi la adoraţie, am conştientizat anumite lucruri: am înţeles că, dacă suntem sinceri, Isus şi Fecioara Maria ne acordă ajutorul lor, dacă cerem din toată inima un sfat, o îndrumare, cu siguranţă vom primi un răspuns. Sunt bucuroasă că am reuşit să vorbesc cu Fecioara Maria, Mama lui Isus şi a noastră, spunându-i toate grijile pe care le am, toate problemele care mă apasă şi sunt sigură că mă va ajuta!” (Otilia-Francesca, Colegiul Naţional „Grigore Moisil”)
 • „A fost o vizită foarte frumoasă pe are am făcut-o la Sfânta Fecioară Maria – Mama noastră, acasă la Cacica. Îmi va rămâne mereu în minte şi îmi va da mult curaj pe mai departe”. (George, Colegiul „Grigore Antipa”)
 • „Cel mai mult mi-a plăcut faptul că ne-am rugat împreună: episcopi, preoţi, profesori, tineri..”. (Alexandru-Fabian, Colegiul Tehnic „N.V. Karpen”)
 • „A fost o experienţă unică şi care mi-a dat mult curaj în ceea ce priveşte examenul, viitorul..”. (Ştefania, Colegiul Naţional „Emil Botta”)
 • „Cel mai mult mi-a plăcut adoraţia: cel mai frumos mod în care îţi poţi elibera sufletul”. (O tânără, Colegiul Economic „Ion Ghica”)
 • „Azi a fost cu adevărat o sărbătoare. Mă bucur că am reuşit să iau parte şi eu. Am înţeles că pe orice drum pe care mergem în viaţă trebuie să pornim cu Dumnezeu”. (Bianca, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”)
 • „În acest pelerinaj mi-a plăcut că avut ocazia să vizitez biserica şi să mă rog la sfânta Fecioară Maria. Mi-a plăcut tare mult adoraţia de final când am avut ocazia să vorbesc cu Isus”. (Georgiana)
 • „Sunt fericit că m-am deschis în faţa lui Dumnezeu şi am reuşit să-mi arăt conştiinţa şi gândurile. Mulţumesc pentru că aţi făcut posibil acest pelerinaj reuşit”.
 • „A fost o zi ploioasă foarte frumoasă! Toate momentele din această zi a fost hrană pentru sufletul meu!” (Veronica)

Prof. Teodora Cojan şi prof. Loredana Coja

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto28 octombrie: Cacica: Pelerinajul absolvenţilor de liceu, promoţia 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + seventeen =

Informații Contact

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli se dorește a fi un instrument în favoare elevilor, profesorilor și tuturor acelora interesați de bunul mers al școlii.

Strada Mihail Sturdza, Nr. 25, Bloc 25,

0753 667 107 sau 0765 442 583

tamasps@yahoo.com

Derulare Sus