Ciofliceni: Învăţământul religios catolic din România – realităţi şi perspective

By: Petru Sebastian Tamaș

Reprezentanţi ai diecezelor romano-catolice şi eparhiilor greco-catolice din România au participat, între 17-19 noiembrie 2017, la întâlnirea naţională a responsabililor cu învăţământul catolic, desfăşurată la mănăstirea părinţilor carmeliţi desculţi de la Ciofliceni (Snagov). PS Aurel Percă, responsabil cu învăţământul în Conferinţa Episcopilor din România, a coordonat desfăşurarea evenimentului, la care au participat şi doi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale.

Lucrările întâlnirii au început vineri după-amiază printr-o sfântă Liturghie celebrată în sanctuarul arhidiecezan de la Ciofliceni. În cadrul predicii, PS Aurel Percă, după ce i-a salutat pe cei prezenţi, a vorbit despre sfânta Elisabeta a Ungariei, sărbătorită în acea zi, pe care a prezentat-o ca model de perseverenţă în a găsi cele mai bune soluţii în faţa unor realităţi uneori crude cu care ne întâlnim în munca educativă.

Domnul conf. univ. dr. Vasile Timiş, inspector şcolar general în cadrul MEN, şi doamna Mihaela Zăbavă, consilier în cadrul Centrului Naţional pentru Evaluare şi Examinare, au fost cei doi reprezentanţi ai ministerului care au participat la această întâlnire. Domnul inspector a avut mai multe intervenţii în care a punctat plusurile şi minusurile educaţiei religioase în România. Între altele s-a amintit că România este una dintre puţinele ţări în care toate cultele religioase organizează Olimpiadă la disciplina Religie. Domnia sa a amintit şi câteva pericole care ameninţă educaţia religioasă, cum ar fi ideologiile care vor să scoată religia în afara spaţiului public, prin relativizarea ei, apoi riscul de fanatizare a religiei etc. Domnul inspector a cerut tuturor profesorilor să preţuiască ora de religie, să îi confere consistenţă teologică, dar şi o dimensiune misionară.

Doamna profesoară Mihaela Zabavă a adus în discuţie situaţia manualelor, auxiliarelor şi examenelor naţionale. Se cere din partea profesorilor catolici o implicare activă în formarea echipelor de lucru organizate în acest sens. De asemenea, având în vedere schimbările curriculare care se întrevăd, au fost organizate comisii pentru realizarea noilor programe şcolare pentru liceu la disciplinele teologice.

Organizarea Olimpiadei de Religie a fost un punct important al discuţiilor. După ce reprezentantul Diecezei de Timişoara a prezentat concluziile Olimpiadei din anul şcolar precedent, atenţia s-a concentrat pe organizarea în cele mai bune condiţii a olimpiadei în acest an şcolar. Etapa Naţională urmează să se desfăşoare la Bucureşti, prin grija Eparhiei Greco-Catolice, în prima săptămână din luna aprilie, anul 2018.

Un alt punct al discuţiilor a fost legat de statutul „şcolilor catolice” şi de învăţământul vocaţional. Lipsa unor metodologii şi absenţa unui cadru legislativ clar şi predictibil oferă şcolilor catolice instabilitate şi le împiedică să proiecteze activitatea pe termen lung. De aceea, în urma acestor dezbateri, Secretariatul Naţional pentru Educaţia Catolică urmează să înainteze Ministerului Educaţiei Naţionale un memoriu în care să prezinte principalele dificultăţi cu care se confruntă educaţia catolică.

O mai bună organizare a Secretariatului Naţional pentru Educaţia Catolică, prin numirea a doi vicepreşedinţi, care să reprezinte toate grupurile prezinte, a fost un alt punct al dezbaterilor. S-a subliniat apoi nevoia urgentă de a înfiinţa asociaţii ale profesorilor, elevilor şi părinţilor care să promoveze valorile educaţiei religioase.

Din Dieceza de Iaşi au participat la această întâlnire PS Aurel Percă, episcop auxiliar şi responsabil cu învăţământul în Conferinţa Episcopilor din România, pr. Anton Săboanu, director al Colegiului Naţional Catolic „Sfântul Iosif” din Bacău, şi pr. Petru-Sebastian Tamaş, inspector şcolar diecezan.

Pr. Petru-Sebastian Tamaş

 

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto17-19 noiembrie: Ciofliceni: Învăţământul religios catolic din România – realităţi şi perspective

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =

Informații Contact

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli se dorește a fi un instrument în favoare elevilor, profesorilor și tuturor acelora interesați de bunul mers al școlii.

Strada Mihail Sturdza, Nr. 25, Bloc 25,

0753 667 107 sau 0765 442 583

tamasps@yahoo.com

Derulare Sus