Oneşti: Întâlnire a Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi predarea Religiei în Şcoală

By: Petru Sebastian Tamaș

Sâmbătă, 2 septembrie 2017, a avut loc la Oneşti, la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”, şedinţa ordinară a Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi predarea Religiei în Şcoală.

Întâlnirea a început la orele 10.00 cu o rugăciune de deschidere şi salutul gazdei noastre, pr. Cosmin Constantin, directorul Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” din Oneşti. Pr. Petru Tamaş ne-a salutat din partea PS Aurel Percă şi ne-a urat multe realizări în noul an şcolar.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat: analiza stadiului în care se află lucrul la programele şi manualele de religie; statutul concursurilor diecezane de religie catolică (Olimpiada de religie, clasele V-VI şi Concursul de eseuri „Ep. Anton Durcovici”) şi înscrierea lor în calendarele oficiale ale Ministerului Educaţiei; discutarea proiectului de statut al unei viitoare asociaţii a profesorilor de religie; revista profesorilor de religie; analiza activităţilor grădiniţelor catolice şi stabilirea câtorva activităţi în calendarul anului şcolar 2017-2018;

A fost apreciată munca pentru realizarea manualului de religie de clasa a V-a, aprobat în acest an de către Ministerul Educaţiei. Lipsesc încă manuale de religie la clasele primare: I, a III-a şi a IV-a. Se speră în organizarea unei noi licitaţii de către minister, în urma căreia să fie aprobate proiectele de manual pentru aceste clase.

Reluarea apariţiei revistei „Educatorul creştin” este un alt deziderat al profesorilor de religie. Se speră ca până la sfârşitul acestui an să apară un nou număr.

A devenit deja o tradiţie organizarea pelerinajului absolvenţilor de liceu la sanctuarul de la Cacica. Anul acesta, pelerinajul se va desfăşura la 21 octombrie 2017. S-au stabilit şi datele pentru acordarea Missio canonica. Având în vedere mişcările de personal din lunile februarie-martie, aceste examene se vor desfăşura astfel: 26 ianuarie 2018, ora 16.00, la Roman; 27 ianuarie 2018, ora 9.00, la Bacău, şi ora 14.00, la Oneşti.

Doamna profesor Carmen Nedelcu, expertul şcolar pentru grădiniţele catolice, a apreciat pozitiv participarea tuturor educatoarelor la lucrările Simpozionului Naţional „Creativitate sau monotonie în educaţia uman-religioasă?” de la Oneşti, din 20 mai 2017. De asemenea, a reafirmat necesitatea ca toate grădiniţele catolice cu tradiţie sau mai nou-deschise în dieceză să fie cooptate în activităţi comune şi întâlniri formative pentru că se simte nevoia unei colaborări mai bune pentru a face faţă provocărilor.

În final, pr. inspector Petru Sebastian Tamaş a adresat mulţumiri pr. Cristinel Ghiurca şi fraţilor capucini din Oneşti pentru primirea călduroasă.

Prof. Cristian Scripcaru

Tag:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 1 =

Informații Contact

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli se dorește a fi un instrument în favoare elevilor, profesorilor și tuturor acelora interesați de bunul mers al școlii.

Strada Mihail Sturdza, Nr. 25, Bloc 25,

0753 667 107 sau 0765 442 583

tamasps@yahoo.com

Derulare Sus