Simpozionul Naţional „Creativitate sau monotonie în educaţia uman-religioasă”

By: Petru Sebastian Tamaș

Sâmbătă, 20 mai 2017, în Sala Tineretului din complexul Grădiniţei „Sfântul Paul” din Oneşti a avut loc simpozionul naţional „Creativitate sau monotonie în educaţia uman-religioasă?”, organizat de către Episcopia Romano-Catolică de Iaşi în colaborare cu Grădiniţa „Sfântul Paul” din Oneşti şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău.

Simpozionul a fost dedicat creativităţii în educaţia uman-religioasă şi s-a bucurat de mare interes în rândul profesorilor pentru învăţământul preşcolar şi primar, al profesorilor de religie, dar şi de alte specialităţi şi avut două secţiuni: 1. Comunicări ştiinţifice sau metodice, cu subsecţiunile: Motivaţii aduse creativităţii şi Exemple de bună practică, şi 2. Concursul Naţional „Paşi spre fericire”, cu cele trei subsecţiuni: colaj, pictură şi desen.

Sr. Maria Tifan (din cadrul Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul), directoarea Grădiniţei „Sfântul Paul” din Oneşti – gazda simpozionului, a deschis ziua cu un frumos moment spiritual invocându-l pe Creatorul a toate, împreună cu un grup de copii din grădiniţă.

În deschiderea simpozionului a luat cuvântul şi pr. Toma Rediu, paroh al Parohiei „Ss. Petru şi Paul”, care a urat un bun-venit celor prezenţi şi lucrări rodnice.

Deschiderea lucrărilor i-a aparţinut părintelui prof. Petru Sebastian Tamaş, inspector şcolar diecezan şi moderatorul simpozionului, care a transmis salutul episcopilor Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă, adresat educatoarelor grădiniţelor din dieceză, profesorilor şi părinţilor prezenţi.

Începând cu ora 10.30 au conferenţiat: lect. univ. dr. pr. Iosif Iacob, de la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, profesor pentru învăţământul preşcolar, Carmen Nedelcu, metodist ISJ Bacău şi expert şcolar pentru probleme de învăţământ preşcolar din cadrul Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi predarea Religiei în Şcoli, dar şi profesor psiholog Coca Ganea, având expuneri cu un înalt grad de profesionalism în domeniul teologic, metodic şi psihopedagogic, pe tema creativităţii în educaţie.

Între orele 12.30 şi 13.00, în biserica parohială, a avut loc un moment de rugăciune condus de pr. Claudiu Cocuţ, vicar parohial.

După-amiaza, începând cu ora 14.00, au fost prezentate rezultatele Concursului Naţional „Paşi spre fericire” (cea de doua secţiune a simpozionului). Concursul „Paşi spre fericire” a fost dedicat exprimării creativităţii în domeniul religiei şi a reunit peste 140 de lucrări din 25 de judeţe ale ţării.

La finalul lucrărilor simpozionului a avut loc o împărtăşire a propriilor experienţe în domeniul creativităţii în educaţia uman-religioasă, precum şi evaluarea activităţilor zilei.

Pentru puţin timp, pr. prof. Petru Sebastian Tamaş a dorit apoi să expună câteva detalii de organizare a activităţii sectorului grădiniţelor catolice din cadrul Diecezei de Iaşi, educatoarelor din grădiniţele confesionale prezente la simpozion. La întâlnire, toţi cei prezenţi au căzut de acord asupra faptului că e nevoie de o mai bună colaborare între grădiniţe, în proiectele educative şi concursurile specifice.

Cele peste 100 de comunicări ştiinţifice şi exemple de bună practică participante la simpozionul naţional „Creativitate sau monotonie în educaţia uman-religioasă?” vor fi parte dintr-un volum special dedicat care va apărea în curând.

Echipa de organizare

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto20 mai: Oneşti: Simpozionul Naţional „Creativitate sau monotonie în educaţia uman-religioasă” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =

Informații Contact

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli se dorește a fi un instrument în favoare elevilor, profesorilor și tuturor acelora interesați de bunul mers al școlii.

Strada Mihail Sturdza, Nr. 25, Bloc 25,

0753 667 107 sau 0765 442 583

tamasps@yahoo.com

Derulare Sus