Traian: Învăţătorule, unde locuieşti? Curs inedit dedicat cateheţilor, educatorilor, învăţătorilor, profesorilor

By: Petru Sebastian Tamaș

În perioada 8-10 septembrie 2017, la Centrul „Gaudium et Spes” din localitatea Traian judeţul Neamţ, s-a derulat Cursul internaţional de perfecţionare a cateheţilor şi educatorilor cu tema: Învăţătorule, unde locuieşti?, organizat de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iaşi în parteneriat cu Facultatea de Teologie Didactică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi Primus ONG.

Acest curs face parte din Proiectul interdiecezan: Reînnoirea catehezei din România prin metode pedagogice moderne – Formarea cateheţilor în Pedagogia lui Franz Kett care se desfăşoară în cinci dieceze romano-catolice din România: Oradea, Alba-Iulia, Iaşi, Satu-Mare şi Timişoara, pe perioada anilor 2017-2020. Pe fondul unei largi colaborări cu profesori de pastorală şi cateheţi din centre universitare europene, proiectul propune şi garantează transferul de cunoştinţe şi practici catehetice din spaţiul cultural german spre alte zone de educaţie şi formare umană. Nevoia actualizării acţiunii catehetice, în lumina documentelor Magisteriului Bisericii, este percepută ca o urgenţă în diecezele din ţară şi este concretizată în diverse programe sociale, educaţionale, pastorale şi catehetice locale, susţinute şi promovate de Fundaţia Renovabis.

Cursul de perfecţionare propune participanţilor să analizeze oportunitatea unor noi abordări pastorale şi catehetice în contextul cultural, social şi eclezial local. În acest sens, metodele propuse de cateheţi acreditaţi de Institutul Kett din Germania sunt prezentate şi expuse în mod practic prin câteva elemente de bază ale pedagogiei lui Franz Kett, cum sunt: implicarea personală în transmiterea credinţei şi înţelegerea sensului vieţii, capacitatea de a sărbători şi de a lua decizii pe baza valorilor creştine, folosirea procedeelor care facilitează iniţierea creştină a copiilor şi dezvoltarea competenţelor didactice care permit implicarea activă a copiilor, exprimarea trăirilor prin mişcare, cuvinte, joc etc. Acestea sunt câteva elemente ce îi ajută pe participanţii cursului să intre în contact cu un nou mod de a face cateheză. În termeni actuali, se poate spune că este vorba de o perfecţionare a personalului catehetic şi didactic în demersul formării continue conform principiului schimbării educaţionale.

Propunătorul şi organizatorul principal al acestui proiect şi curs este pr. dr. Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză din Dieceza de Iaşi. Metodele, temele şi expunerile au fost susţinute de lect. univ. drd. Edit Sipos de la Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Ungaria şi de Enikő Nagy (Sr. Kriszta – Surorile Franciscane din Mellersdorf, Odorheiu Secuiesc) profesor de religie, Parohia Romano-Catolică „Sfinţii Petru şi Paul” din Braşov. Traducătorul acestui curs a fost doamna lect. univ. dr. Monica Gomoescu de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii „Spiru Haret” din Braşov. Pe parcursul acestor zile au mai fost prezenţi şi pr. József Binszki (Theologica Academia, Dieceza Romano-Catolică de Kalocsa – Kecskemét) şi lect. univ. dr. Bánkúti Gábor de la Universitatea de Teologie din Pécs, Ungaria.

Ceea ce s-a desfăşurat la Traian a fost un real succes, lucru exprimat în cuvinte şi gesturi de către participanţi. Considerăm foarte importante impresiile câtorva participanţi pentru a concluziona efectele produse de acest curs:

  • „Mulţumesc Domnului pentru posibilitatea de a participa la acest curs. Pot spune că m-am îmbogăţit spiritual, dar şi din punct de vedere pedagogic participând cu atenţie, dăruire şi dorinţa de a învăţa cât mai multe metode didactice. Prin aceasta voi contribui la educaţia pozitivă a celor din jurul meu, dar mai ales a copiilor cu care lucrez de ceva timp la catedră. Domnul să vă ajute în acest demers didactic şi catehetic”. (Mariana)
  • „Am participat cu mare bucurie şi emoţie la acest curs de Pedagogie Kett. Pot să mă declar fascinată de ceea ce am descoperit aici. Am învăţat metode şi tehnici noi de a transmite un mesaj educativ. Aveam nevoie de acest «refresh», dar şi «update», oferit acum la început de an şcolar. Mulţumesc mult pentru această oportunitate”. (Anca)
  • „Trăieşte frumuseţea credinţei! Ce s-a întâmplat în aceste zile se potriveşte perfect cu acest slogan. Am primit această frumuseţe pe care trebuie s-o transmitem mai departe cu toată fiinţa noastră, aşa cum au demonstrat în aceste zile formatorii şi organizatorii. Proiectul acesta e îndrăzneţ, dar cu multă priză la toate categoriile de vârstă. Cu multă bucurie şi recunoştinţă am primit momente extraordinare în compania unui grup frumos, compatibil, ne-am conectat la tot ce am trăit. Nu pot să mulţumesc îndeajuns lui Dumnezeu şi tuturor celor ce au iniţiat şi organizat această întâlnire şi totodată începutul unui proiect îndrăzneţ şi frumos. Mă înclin în faţa persoanelor care au iniţiat şi organizat acest curs. Putere pentru a ajunge la final”. (Daniela)
  • „O vorbă spune: «La pomul lăudat să nu vii cu sacul!» Eu m-am gândit să îndrăznesc şi nu am greşit. L-am umplut din belşug şi vreau să încep să împart din el celor din jur”. (Cristina)
  • „Mă bucur că Dumnezeu mi-a dat şansa să particip în aceste zile la cursurile de la Traian. Au fost zile pline cu activităţi educative frumoase şi atractive. Este nevoie de o schimbare în sistemul educaţional, iar această nouă abordare poate produce schimbarea în bine; a educa tinerele generaţii prin joc, cu bucurie şi multă dragoste. Am avut ocazia să întâlnesc oameni minunaţi de la care am avut ce învăţa. Felicitări organizatorilor şi formatorilor, iar colegilor le doresc mult succes şi inspiraţie în munca educativă pe care o desfăşoară, pentru a reuşi să aplice ceea ce s-a dobândit prin aceste cursuri”. (Cristina)
  • „Cursul pentru predarea pedagogiei Kett, ne-a introdus într-o lume plină de linişte, calm, culoare, creativitate care se împletesc cu credinţa şi cu elementele care dau valoare vieţii. Eu, ceilalţi, cuvânt, gesturi, creaţia, conceptul, concluzia toate au venit cu o mare noutate în abordare. Mulţumim organizatorilor şi în mod special pr. Mihai! O mare mulţumire formatorilor care ne-au dat o lecţie de disponibilitate, inventivitate şi profesionalism şi mulţumim doamnei prof. Monica pentru talentul de traducător şi căldura transmisă. A fost un timp de renaştere, provocare şi reconstrucţie a propriei viziuni! Plec acasă purtând în inimă o mare recunoştinţă!” (Mariana)
  • „Îi mulţumesc părintelui Mihai pentru că ne-a invitat la cursul Pedagogia Kett, la care am învăţat cum să le arăt copiilor că fiecare este un «mărgăritar nepreţuit» şi cum să pun în valoare acest lucru”. (Maricica)
  • „A fost o experienţă minunată. Citisem despre o astfel de pedagogie şi m-am bucurat să o văd în exemple practice. Mi-ar face plăcere să mai învăţ şi alte poveşti transpuse în acest fel. Sper să pot face şi eu acest lucru la orele de religie”. (Teo)
  • „Mulţumesc pentru frumoasele cursuri organizate aici la Traian. M-am simţit foarte bine la cursuri dar şi aici în casă. Îmi doresc să mai particip la astfel de cursuri în care să învăţ cât mai multe lucruri. Pentru mine acest curs al cateheţilor a fost ca un mesaj din partea lui Dumnezeu care mi-a adresat invitaţia de a merge şi de a vesti şi altora ceea ce am văzut şi am auzit aici, dar totodată invitaţia de a mă schimba şi de a schimba lumea în jurul meu să fiu ca fântâna care îşi revarsă apa sa pe pământul uscat şi astfel totul în jur va înverzi. Bucuria şi faptele atrag cel mai bine şi-l fac pe om să se întrebe «Oare nu pot fi şi eu ca el?»” (Carmen)

Fulvina Blînda şi Loredana Cojan

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto8-10 septembrie: Traian: Învăţătorule, unde locuieşti? Curs inedit dedicat cateheţilor, educatorilor, învăţătorilor, profesorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × one =

Informații Contact

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli se dorește a fi un instrument în favoare elevilor, profesorilor și tuturor acelora interesați de bunul mers al școlii.

Strada Mihail Sturdza, Nr. 25, Bloc 25,

0753 667 107 sau 0765 442 583

tamasps@yahoo.com

Derulare Sus